10 Ιαν 2009

Τι έγινε χθες στην Ασκληπιού;

Χθες έτυχε να βρίσκομαι στην Ασκληπιού και είδα τι ακριβώς έγινε. Το βράδυ παρακολούθησα τα δελτία ειδήσεων και νόμισα ότι μάλλον βρισκόμουν σε άλλο σημείο, ίσως σε άλλη πόλη ή σε άλλη χώρα, μην πω σε άλλο πλανήτη!
Η αστυνομία έχοντας προφανώς κάποιο σχέδιο και με προφανή στόχο αυτή τη φορά να προχωρήσει σε προσαγωγές και συλλήψεις ταραξιών κατάφερε να εγκλωβίσει μια μεγάλη ομάδα ατόμων στην οδό Ασκληπιού μεταξύ Σόλωνος και Σκουφά (για όσους μπερδεύονται η Σκουφά είναι προέκταση της Ναυαρίνου). Μην έχοντας έξοδο διαφυγής, περισσότερα από 80 άτομα μπήκαν μέσα σε μια πολυκατοικία και κλείστηκαν εκεί. Η αστυνομία το αντελήφθη αμέσως και ζήτησε ενισχύσεις και κλούβες προκειμένου προσαγάγει τα άτομα που είχαν κρυφτεί στην πολυκατοικία. Πού θα έβρισκε καλύτερη ευκαιρία...! Σε λίγα λεπτά δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ και δύο κλούβες είχαν φτάσει στο σημείο.

Την ίδια ώρα όμως γινόταν άλλη μια κινητοποίηση! Προφανώς άτομα που ήταν μέσα στην πολυκατοικία αλλά και έξω από αυτή κάλεσαν δικηγόρους να σπεύσουν στο σημείο. Με τα ίδια μου τα αυτιά άκουσα κάποιον να μιλά στο κινητό και να ζητά άμεσα δικηγόρους "και καλό θα ήταν η παρουσία κάποιου βουλευτή" έλεγε χαρακτηριστικά! (Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό το σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων όπως έχει αναρτηθεί στο indymedia με κινητά τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης).
Αρκετοί λοιπόν από αυτούς τους δικηγόρους και διάφοροι άλλοι που δεν ξέρω τι ιδιότητα είχαν μπήκαν μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας και έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα προκείμενου να μην επιτρέψουν τους άνδρες των ΜΑΤ να μπουν μέσα και να μεταφέρουν τα άτομα στις κλούβες.

Ξεκίνησαν αντεγκλήσεις με φωνές και σπρωξίματα. Η αστυνομία δεν μπορούσε να μπει μέσα αφού εμποδιζόταν από την ανθρώπινη αλυσίδα και άρχισε να προσαγάγει τα άτομα αυτά. Για αυτό άλλωστε βρέθηκαν 15-18 δικηγόροι μέσα στην κλούβα και μετά στη ΓΑΔΑ.
Αφού έφυγαν οι κλούβες (μία μεγάλη και μία μικρή) τα ΜΑΤ κατέβηκαν προς τη Σόλωνος αφήνοντας την Ασκληπιού προς τα Εξάρχεια ανοιχτή. Τότε είδα να βγαίνουν από την πολυκατοικία δεκάδες άτομα πολλά από αυτά να καλύπτουν και πάλι τα πρόσωπά τους, να πανηγυρίζουν για της "νίκη" τους να φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομίας. Μέσα σε 5-10 λεπτά ανεβαίνοντας την Ασκληπιού είχαν βάλει δεκάδες φωτιές σε όλους τους πλαστικούς κάδους που έβρισκαν μπροστά τους.

Δεν θα κρίνω τη στάση των δικηγόρων ούτε της αστυνομίας. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ακούγοντας αργότερα τους δικηγόρους στα μέσα ενημέρωσης να εξηγούν τι έγινε παρουσίαζαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί; Γιατί δεν έλεγαν ότι πήγαν να υπερασπιστούν τα εγκλωβισμένα άτομα μέσα στην πολυκατοικία. Γιατί δεν έλεγαν ότι έκαναν αλυσίδα μπροστά στην είσοδο εμποδίζοντας τα ΜΑΤ να μπουν μέσα και γι' αυτό προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ;

Όσον αφορά τους δημοσιογράφους πράγματι, στο σημείο της έντασης επιχειρήσουν να προσεγγίσουν στην είσοδο της πολυκατοικίας. Έπρπε να κάνουν τη δουλειά τους. Τα ΜΑΤ είχαν κάνει αλυσίδα και δεν άφηναν νε περάσουν και κάποιος άρχισε να ρίχνει χημικά με αυτό το ψεκαστήρι.. Ταιριάζει όμως τόση κλάψα από τους δημοσιογράφούς;

* Εντύπωση μου έκανε ότι δεν είδα σε κανάλια ούτε σε εφημερίδες εικόνα από την αλυσίδα των δικηγόρων και άλλων, μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας για να μην γίνουν οι προσαγωγές. Οι φωτογράφοι ήταν δεκάδες και αρκετές κάμερες εκείνη τη στιγμή μπροστά στο σημείο. Οι δημοσιογράφοι γιατί δεν έλεγαν τι ακριβώς έγινε; Γιατί μιλούσαν προσαγωγές ανυποψίαστων πολιτών και δικηγόρων που δεν έκαναν τίποτα ή που ενετλώς τυχαία παιρνούσαν πό εκεί;

* Όπως διαπίστωσα αργότερα, οι περισσότεροι από τους δικηγόρους που έσπευσαν στο σημείο ανήκουν στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Πολλοί είναι στην παράταξη Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας.

* Η αστυνομία κατάφερε να εγκλωβίσει τόσα πολλά άτομα και να φτάσει τόσο κοντά σε προσαγωγές τόσων ατόμων αφού τόσο η Νομική όσο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν "κλειστά". Πολλά άτομα επιχείρησαν να βρουν άσυλο εκεί αλλά δεν τα κατάφεραν αφού μέσα βρίσκονταν ομάδες περιφρούρησης από καθηγητές και φοιτητές. Εγώ είδα τον Πρύτανη Αθηνών και άλλους καθηγητές να βγάζουν έξω δύο τρεις κουκουλοφόρους από το χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

***Να μια φωτογραφία που δείχνει την ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στην πολυκατοικία στην Ασκληπιού. Δεν κατάφεραμε να βρούμε άλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια: