13 Ιαν 2009

Περί συνηγόρων

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στο ANTINEWS. Περιγράφει αυτά ακριβώς που συνέβησαν στην Ασκληπιού με την εμπλοκή ομάδας δικηγόρων. Αυτά δηλαδή που σας έχουμε περιγράψει κι εμείς από την πρώτη στιγμή.

"Προσπάθησα με ψυχραιμία να εξετάσω τα γεγονότα που έλαβαν χώρα με αφορμή την πρόσφατη προσαγωγή 16 δικηγόρων στη ΓΑΔΑ. Για «θεσμική ανατροπή του πολιτεύματος» μίλησαν μερικοί. Για «θλιβερούς ambulance chasers» μίλησαν άλλοι. Που είναι η αλήθεια;

Δυστυχώς, απ` ότι εγώ κατάλαβα παρακολουθώντας τα σχετικά βίντεο, τις ειδήσεις, τα μπλόγκ αλλά και τις ανακοινώσεις των δικηγόρων, το συμπέρασμα είναι ένα. Οι εν λόγω δικηγόροι (κυρίως γυναίκες) ως μέλη (!) άτυπης νομικής ομάδας προσπάθησαν να παρεμποδίσουν σύλληψη περικυκλωμένων διαδηλωτών. Έτσι απλά.

Καλώς ή κακώς όμως και εφόσον αναγνωρίζουμε Κράτος και Νομοθεσία, οφείλουμε (ειδικά ως δικηγόροι) να σεβόμαστε και την εκτελεστική εξουσία. Ποιος δίνει το δικαίωμα στον δικηγόροι να κρίνει το ποιος θα συλληφθεί ή μη; Θα τρελαθούμε τελείως; Μήπως οι δικηγόροι είναι ή θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω νόμων;

(By the way, που ήταν όλοι αυτοί οι δικηγόροι την περίοδο της χούντας; Απείχαν; Ή παρίσταντο κανονικά στις δίκες αναγνωρίζοντας έτσι το όποιο καθεστώς; Ρωτάω.)

Τα δικαστήρια λοιπόν (ως ανεξάρτητα) θα κρίνουν τελικά για το ορθόν ή μη της όποιας σύλληψης και εκεί είναι που παίζει σημαντικό ρόλο ο ιερός θεσμός του συνηγόρου. ¨Όχι αλαλάζοντας στα οδοφράγματα και απειλώντας αστυνομικούς.

Έτσι πρόχειρα λοιπόν εγώ ο άσχετος αντελήφθην:

1-Παρεμπόδιση σύλληψης
2-Εξύβριση λόγω και έργω
3-Απειλή
4-Καταγραφή με κινητά (χωρίς συναίνεση βέβαια)
5-Σπρωξίδια, κλωτσιές, φτυσίματα.

Και όλα τα παραπάνω από λειτουργούς της δικαιοσύνης! (Δικηγόρους.)
Ο ΔΣΑ ή ο εισαγγελέας δεν αντιλήφθηκαν τίποτα από τα παραπάνω;

Και για να κλείνουμε. Δικηγόροι μάγκες είναι αυτοί που ασκούν το λειτούργημα σε συνθήκες δίωξης και καταστολής (βλ. δικτατορίες κλπ.) με πραγματικές συνέπειες ζωής. Όχι εκ του ασφαλούς. Όχι με το κινητό στο ένα χέρι, την ΓΚΟΥΤΣΙ στο άλλο και με τις πλάτες των ΜΜΕ να μας στηρίζουν.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα σούπερ χαλαρό κοινοβουλευτικό πολίτευμα όπου η βασική αρχή έχει γίνει η ατιμωρησία. Αλλιώς δικαιούται ο καθένας να ομιλεί περί ambulance chasers και δικηγόρους life style.

Έτσι απλά.

Flatliner."

Δεν υπάρχουν σχόλια: