4 Απρ 2008

Σάλος με την εθνική ομάδα άρσης βαρών...

Σάλος έχει ξεσπάσει με την υπόθεση ντόπινγκ της εθνικής ομάδας άρσης βαρών. Ήδη ο ομοσπονδιακός προπονητής, ο γνωστός Χρήστος Ιακώβου υπέβαλε την παραίτησή του. Περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες για την υπόθεση θα τα μάθουμε τις επόμενες ώρες. Εμείς απλά θα θυμήσουμε δύο ιστορίες από το παρελθόν, όπως έχουν δημοσιευθεί στον τύπο:

  • Τον Σεπτέμβριο του 1979 ξέσπασε σάλος όταν ο νυν ομοσπονδιακός προπονητής και πέμπτος ολυμπιονίκης το 1972 Χρήστος Ιακώβου κατήγγειλε ότι αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών «παίρνουν χαπάκια» τα οποία τους σερβίριζαν ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής Μπρόνισλαβ Στέπιεν από την Πολωνία και ο βοηθός του Βαγγέλης Συμεωνίδης. Ο τελευταίος, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, του είχε πει «πάρε για να κάνεις μεγάλο ρεκόρ και εγώ στο θέμα των αναβολικών είμαι τόσο ειδικός όσο και ο Μπάρναρντ στην καρδιοχειρουργική». Με την υπόθεση ασχολήθηκε η Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας, η απόφαση της οποίας ήταν καταπέλτης. Από τον Μπρόνισλαβ Στέπιεν αφαίρεσε διά βίου τη φίλαθλη ιδιότητα επειδή «απεδείχθη ότι υπήρξε αυτουργός εις την διάθεση αναβολικών σε πέντε αθλητές». Την ίδια ποινή επέβαλε στον Ευάγγελο Συμεωνίδη διότι «απεδείχθη ότι προέτρεπε κατ' εξακολούθηση αθλητές να κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών». Με 10ετή στέρηση της φιλάθλου ιδιότητας τιμωρήθηκαν ο τότε πρόεδρος της ΕΟΑΒ Πανόπουλος, ο γενικός γραμματέας Στίκας και ο ειδικός γραμματέας Πριμικίρης επειδή «εγνώριζαν και ανέχτηκαν αυτή την κατάσταση».
  • Το 1996, λίγο μετά την επιστροφή της ελληνικής ομάδας άρσης βαρών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας με δύο χρυσά και τρία ασημένια μετάλλια στις αποσκευές της, σε τηλεοπτική εκπομπή τού τότε Σκάι προβλήθηκε βίντεο το οποίο είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν από την έναρξη των Αγώνων της εκατονταετίας, και στο οποίο ο μέχρι πρότινος αθλητής της ομάδας κ. Χρήστος Κωνσταντινίδης κατήγγειλε ότι τον Φεβρουάριο του 1996 σε προετοιμασία των αρσιβαριστών στην Καλαμάτα ο ομοσπονδιακός προπονητής κ. Χρήστος Ιακώβου τού χορήγησε απαγορευμένες ουσίες σε ενέσιμη μορφή και σε χάπια, τα οποία του προκάλεσαν ζαλάδες και άλλες παρενέργειες. Απαντώντας ο κ. Ιακώβου έκανε λόγο για λάσπη, τονίζοντας ότι ο Κωνσταντινίδης στο διάστημα που ελάμβανε, όπως καταγγέλλει, απαγορευμένες ουσίες πέρασε τρεις φορές από έλεγχο και ήταν καθαρός. H ΕΟΑΒ από την πλευρά της έδωσε στη δημοσιότητα υπεύθυνη δήλωση του N. 105 με την οποία ο Κωνσταντινίδης μετά το καμπ της Καλαμάτας και πριν από το πρωτάθλημα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο οποίο συμμετείχε τη διαβεβαίωνε ότι είχε τηρήσει όλους τους κανόνες της υγειονομικής επιτροπής. Ο Κωνσταντινίδης τις επόμενες ημέρες ζήτησε συγγνώμη, την οποία εμμέσως αναίρεσε οκτώ χρόνια αργότερα, υποστηρίζοντας ότι άλλη δήλωση υπέγραψε τότε και διαφορετική δόθηκε από την ομοσπονδία στη δημοσιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: