3 Απρ 2008

Νέο ψυχρό πόλεμο και κρίση στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας επιδιώκουν οι ΗΠΑ με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Πέρα από το βέτο της Ελλάδας για την ένταξη των Σκοπίων, καλό είναι να ασχοληθούμε και με τις άλλες υπό ένταξη χώρες και κυρίως με την περίπτωση της Ουκρανίας. Όπως λένε διπλωμάτες, διεθνολόγοι και αναλυτές, η επιμονή των ΗΠΑ να βάλουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αποτελεί μια από τις χειρότερες εξελίξεις για την διεθνή ασφάλεια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίσω από την κίνηση αυτή, βλέπουν την επιδίωξη της Αμερικής να διαταράξει της σχέσης Ευρώπης-Ρωσίας, να προκαλέσουν κρίση στην περιοχή και μέσα σε αυτό το κλίμα να περιορίσουν και να ανακόψουν την επέκταση της ρωσικής επιρροής προς τη δύση.
Άλλωστε δεν είναι τυχαία η στάση Γερμανίας και Γαλλίας, που ουσιαστικά κρατούν τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίες τάσσονται σθεναρά κατά των αμερικανικών σχεδίων.

Πάντως όπως όλα δείχνουν τα αμερικανικά σχέδια δεν φαίνεται να υλοποιούνται, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ μετά το δείπνο δήλωσε: "Δεν αναμένω σχέδια δράσης για ένταξη για τη Γεωργία και την Ουκρανία, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: