3 Μαρ 2008

Απάντηση Νίμιτς στα Σκόπια

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απάντηση του Μάθιου Νίμιτς στους ισχυρισμούς των Σκοπιανών ότι δήθεν το ζήτημα της ονομασίας αφορά την εθνικής τους ταυτότητα και υπόσταση και γι' αυτό παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Μιλώντας την Κυριακή στη ''Φωνή της Αμερικής" ο κ. Νίμιτς ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό:
"Δεν νομίζω ότι τίθεται ζήτημα εθνικής ταυτότητας. Το ζήτημα δεν είναι η ταυτότητα του λαού στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Προσωπικά, σέβομαι τον λαό αυτό, όπως και την εθνική του καταγωγή, τη γλώσσα του, την κουλτούρα του και τη θέση του στα Βαλκάνια. Όμως, εδώ δεν τίθεται θέμα εθνικής ταυτότητας, αλλά αν μπορούμε να επιτύχουμε μία πολιτική λύση για το ζήτημα το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι αρκετό καιρό. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε."
Να τι έλεγε ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μ. Νίμιτς στη Ν. Υόρκη προχθές Σάββατο: "Η Μακεδονία, παρά το γεγονός ότι επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να κόψει τον κορμό στον οποίο βασίζεται και να αποποιηθεί την εθνική της ταυτότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: