10 Μαρ 2008

Άσχετος ή λαϊκιστής;

Τα κατάλαβε αυτά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το Χρηματιστήριο στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής;
Ερώτηση: Θεωρείτε θεμιτό να κλείνει επί ημέρες το Χρηματιστήριο λόγω της απεργίας των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να «νεκρώνει» ο οικονομικός τομέας της χώρας;

Απάντηση Τσίπρα (ολόκληρη): "Θεωρώ θεμιτό να υπερασπίζεται ένας κλάδος εργαζομένων τα ασφαλιστικά του δικαιώματα. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς πάθαμε που έμεινε δύο μέρες κλειστό το Χρηματιστήριο. Ούτε θεωρώ ότι το Χρηματιστήριο είναι ζωτικός οικονομικός τομέας της χώρας. Συναλλαγές είναι, από τις οποίες η πραγματική οικονομία ωφελείται ελάχιστα. Κατά την άποψή μου, πρόβλημα υπάρχει όταν χάνονται θέσεις εργασίας, όταν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων γίνονται δομημένα ομόλογα, όταν τα κόμματα εξουσίας λαδώνονται από τη Siemens προκειμένου να υπογράψουν συμβάσεις επιζήμιες για το ελληνικό Δημόσιο, όταν δίνουμε τρισεκατομμύρια για οπλικά συστήματα. Το Χρηματιστήριο δεν μου φαίνεται τόσο μεγάλη καταστροφή".

Επειδή δεν είμαστε σχετικοί με το Χρηματιστήριο ανοίξαμε τυχαία μια εφημερίδα στα οικονομικά και διαβάσαμε: "Σχεδόν 140 εκατ ευρώ ήταν τα μεικτά έσοδα που έχασε το ελληνικό Δημόσιο λόγω της μη λειτουργίας του χρηματιστηρίου την εβδομάδα που πέρασε. Η χειρότερη επίπτωση όμως ήταν αυτή που αφορούσε την αξιοπιστία της αγοράς, η οποία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων. Οπως εκτιμάται, ο κίνδυνος της απουσίας μεγάλων διεθνών επενδυτών θα είναι το σημαντικότερο κόστος για την αγορά. Γεγονός αποτελεί ότι με τέτοιες ενέργειες, τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια αντιμετωπίζουν την Αθήνα περισσότερο ως περιφερειακή αγορά παρά ως ώριμο χρηματιστήριο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ευρώπη γίνεται ένας αγώνας δρόμου για την επικράτηση ισχυρών περιφερειακών χρηματιστηρίων, με τις αγορές της Βιέννης και της Βαρσοβίας να έχουν αποκτήσει προβάδισμα. Την ίδια ώρα, όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί καν να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

!!! Πολύ καλό post, μπράβο.

V.a.l.i.s. είπε...

Είναι θέμα αντίληψης και προτεραιοτήτων...