18 Μαρ 2008

Ιπτάμενα φέρετρα τα ελικόπτερα Χιούι (UH-1H) - Αφού ήταν σαράβαλα, τους είχαν βάλει και "μαϊμού" ανταλλακτικά

Το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο UH-1Η (Χιούι) που στοίχισε τη ζωή τριών νέων ανθρώπων φέρνει στην επιφάνεια όλα όσα στο παρελθόν έχουν συμβεί με τα συγκεκριμένα ελικόπτερα. Εμείς απλώς θα υπενθυμίσουμε δύο υποθέσεις:

  1. Το Νεοέμβριο του 2002 ήρθε στην επιφάνεια μια μεγάλη υπόθεση προμήθειας "μαϊμού" ανταλλακτικών για ελικόπτερα. Αφορούσε συμβάσεις προμηθειών με απευθείας ανάθεση τα έτη 2000 και 2001 για ανταλλακτικά ελικοπτέρων Σινούκ, UH-1N και UH-1H Χιούι, εκπαιδευτικών ελικοπτέρων NH-300C και εκπαιδευτικών αεροσκαφών U-17, των οποίων τα πιστοποιητικά γνησιότητας είχαν βρεθεί παραποιημένα. Το ΓΕΣ είχε διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση, παράλληλα είχε ξεκινήσει δικαστική έρευνα της υπίθεσης. Δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα..
  2. Στις 14 Δεκμεβρίου 2004 το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Αρ. Ανακ. 116 /2004 Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2004
    ΚΑΘΗΛΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ UH-1H
    Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, διατάχθηκε η καθήλωση όλων των Ελικοπτέρων UH-1H της Αεροπορίας Στρατού μετά από Τεχνική Οδηγία που εκδόθηκε από τον Αμερικανικό Στρατό εξ’αιτίας προβλήματος που παρουσιάστηκε στον ιστό του κυρίου στροφείου σε ελικόπτερο του ιδίου τύπου της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
    Τα ελικόπτερα UH-1H καθηλώνονται για έλεγχο, και εφ’όσον διαπιστωθεί ότι φέρουν ιστό κυρίου στροφείου ίδιο με αυτό που παρουσίασε το πρόβλημα θα παραμείνουν καθηλωμένα μέχρι εκδόσεως νέας τεχνικής οδηγίας για αντιμετώπιση του προβλήματος.Ανχης(ΠΒ) Λάζος Ιωάννης''. Μετά από κανά τρίμηνο τα συγκεκριμένα ελικόπτερα άρχισαν να ξαναπετούν.
(Πριν δύο χρόνια - γύρω στις 20 Φεβρουαρίου 2006 - ένα ακόμα ελικόπτερο UH-1H έπεσε κατά τη διάρκεια νυκτερινής εκπαιδευτικής πτήσης με αποτελέσμα να σκοτωθούν 4 αξιωματικοί)

1 σχόλιο:

AMOREMIO είπε...

αν αυτα τα ελικοπτερα ειναι παλια,και δεν πρεπει να πετουν ,τοτε γιατι πετουν;Υπαρχουν ευθηνες στους τεχνικους,σαυτους που επετρεψαν τη πτηση του συγκεκριμενου ελικοπτερου.Υπαρχουν και πολιτικες ευθηνες,που ακομα δεν εχουν παροπλιστει.