6 Μαρ 2008

Τέρμα στο ξύσιμο βάζει η Ιταλία.. Εφιάλτης για την Ελλάδα!

Η είδηση που κάνει πάταγο και προκαλεί τρόμο στους Έλληνες (κυρίως στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα αλλά και σε άλλες μεγάλες κοινωνικές ομάδες) έρχεται από την Ιταλία. Όπως έγινε γνωστό στη γειτονική χώρα τέθηκε σε εφαρμογή νόμος που απαγορεύει στους άνδρες να τα... ξύνουν. Μάλιστα η αστυνομία, στις περιπολίες που κάνει, παρατηρεί τον ανδρικό πληθυσμό και ελέγχει αν παραβιάζεται ο συγκεκριμένος νόμος. Ο πρώτος που την πλήρωσε είναι ένας 42χρονος από το Κόμο, ο οποίος καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε πρόστιμο 200 ευρώ!
Το θέμα που προκύπτει για την Ελλάδα είναι αν κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι θελήσουν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο και στη χώρα μας, ως έσχατη λύση για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και της επιτακτικής ανάγκης αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με κοινωνικούς και πολιτικούς αναλυτές το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό αφού ένας τέτοιος νόμος στρέφεται ευθέως κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της ελληνικής παράδοσης που χάνεται στα βάθη της ιστορίας (από την ίδρυση του ελληνικού δημοσίου). Παράλληλα η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου αναμένεται να προκαλέσει σύγχυση στον ελληνικό πληθυσμό και κρίση εθνικής ταυτότητας, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Επίσης παράγοντες τις αγοράς εκφράζουν φόβους ότι η απαγόρευση του ξυσήματος θα επιφέρει κατακόρυφη πτώση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, ιδίως στον δημόσιο τομέα.
Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που διατηρούν την ανωνυμία τους, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι τεράστιο. Όπως επισημαίνουν, εκτός από τις αντιδράσεις του ανδρικού πληθυσμού, πρωτόγνωρες αναμένεται να είναι οι κινητοποιήσεις από τους συνδικαλιστές και τις άλλες παραγωγικές τάξεις (''θα παραλύσει το σύμπαν, καμία σχέση με ότι γίνεται τώρα για το ασφαλιστικό'', λένε χαρακτηριστικά). Επίσης μεγάλα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση (ήδη μεγαλοεισαγωγέας νες καφέ φραπέ ξεκίνησε κύκλο επαφών με κυβερνητικά στελέχη διερευνώντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, ενώ τις επόμενες μέρες η πανελλήνια ομοσπονδία ιδιοκτητών καφε-μπαρ και καφενείων αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να καθορίσει τη στάση της).
Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, τις κρίσιμες αυτές ώρες, ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και η συναίνεση και ότι τελικά ο μεγαλύτερος εφιάλτης του δημοσίου υπαλλήλου (και όχι μόνο) δεν θα πάρει σάρκα και οστά.

(αλλά να έχουμε και το νου μας μη γίνει καμιά στραβή και δεν το πάρουμε χαμπάρι)

(Η είδηση για το ξύσιμο στην Ιταλία εδώ)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλό !!!