4 Μαρ 2008

Ξέρουμε τι θέλουμε...;

Την ώρα που στην Ελλάδα όλο και περισσότερο ακούγονται φωνές κατά του δικομματισμού και υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, στην Ιταλία επικρατεί ακριβώς το αντίθετο κλίμα. Στη γειτονική χώρα ετοιμάζονται για άλλη μια εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Απριλίου, μετά την πτώση της κυβέρνησης Πρόντι που άντεξε μόλις δύο χρόνια.
Όπως διαβάζουμε σε ανάλυση του economist που δημοσίευσε η Καθημερινή: "τη στιγμή που έχασε ο Πρόντι την ψήφο εμπιστοσύνης, 39 πολιτικά κόμματα εκπροσωπούνταν στο Κοινοβούλιο!". Για το αποτέλεσμα αυτό είχε φροντίσει ο πρώην πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος διαβλέποντας την επερχόμενη ήττα "άφησε πίσω του το δικό του «δηλητηριώδες χάπι»: ένα νόμο για την επιστροφή του εκλογικού νόμου στην αναλογική εκπροσώπηση... Το δηλητήριο εξόντωσε, λοιπόν, τον Πρόντι, αλλά κατά τραγική ειρωνεία πλήττει και τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος δυσκολεύεται να ελέγξει τα μικρότερα κόμματα στην παράταξή του. Αμφότερες πλευρές συμφωνούν ότι η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των μεγάλων κομμάτων σε βάρος των μικρών... Ο νέος εκλογικός νόμος είναι απαραίτητος για να επιστρέψει στην εξουσία μια σταθερή κυβέρνηση".
Την ώρα λοιπόν που στην Ιταλία αναζητούν έναν εκλογικό νόμο που θα ενισχύσει τον δικομματισμό και θα οδηγήσει σε μια σταθερή κυβέρνηση που θα προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, στην Ελλάδα κουβεντιάζουμε για την κατάργηση του δικομματισμού και για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: